SINKIN POISTO
takaisin/back

Kaikkia rautalankakokoja ei saa ns. mustana jolloin täytyi turvautua sinkittyihin. Sinkki ei kiillotu tai jos kiillottuu niin se tummuu nopeasti ja kuluu kuitenkin jossain vaiheessa pois. Siispä ainoaksi ratkaisuksi tuli sinkin poistaminen. Internettiä läpi surffatessa tuli vastaan varsin mielenkiintoinen idea, joka vaatisi vain hieman aikaa, mutta sinkki lähtisi helpoiten vahingoittamatta varsinaista korua. Sinkittystä langasta valmistettua tuotetta liotetaan ihan tavallisessa etikassa. Etikka syö sinkin pois ja jäljelle jää harmaa teräs, jossa kiilto pysyy hyvin. Testeissä olen huomannut että vasta noin vuoden päästä käyttämätön teräskoru alkoi näyttämään ruosteen merkkejä, käytössä olevat eivät lainkaan, useankaan vuoden ja saunomisten jälkeen.

Lämpötila vaikuttaa reaktion nopeuteen, mutta hajun takia suosittelen homman tekemistä hyvin tuuletetussa tilassa. Aikaa menee joku 3-12 tuntia. Tämän korun puhdistamiseen sinkistä meni 2,5 tuntia, mutta pesin korun välillä nopeuttaakseni prosessia. Jo muutaman minuutin jälkeen alkaa korun pinnalla kuplia.

Noin puolen tunnin päästä ketju jo hieman tummunut.

Puolentoista tunnin jälkeen reaktio alkaa hidastumaan. Tässä vaiheessa pesin ketjun astianpesuaineella ja vedellä ja laitoin takaisin likoamaan etikkaan.

Reaktio jälleen käynnissä.

Kun liemi ei enää kupli, niin pesu uudestaan.

Tässä vaiheessa ketju ruostuu hyvin helposti.
Alla olevasta kuvasta voi jo viiden minuutin jälkeen huomata ruosteen rusketusta.

Valmis kiillotettu ketju. Ketju oli myllytyksessä noin tunnin. Sinkin poiston jälkeen langan halkaisia on noin 0,05mm pienempi kuin sinkin kanssa.


 
© Images copyright by Jukka Niiranen
takaisin/back
Last update 4.4.2022  © Copyright 2003-2022 Jukka Niiranen webmaster